Monday, November 25, 2013

The grand grateful

Malicca,

If I can be jealous of you, having grannies is one of thing I am jealous of.
Because I did not have the chance of knowing them like you know your grannies: my parents.

They are great parents. And as you know, they are also great grannies. 

Your grandfather taught me how to ride a bike, how to climb the tree, to go fishing, to swim, to drive a car, just like the way he taught you the same things the other days.
Your grandfather stood by me all my life, taught me to be a strong girl and a strong woman when no one near. He taught me to be a strong man at the same time. He taught me to be tough, even when I was left behind. He taught me that I never alone. Just like what he did to you. The one you looked for when you got wounded, the one who fixed your toys, the one who always around for urgent calls or just to get you to school or pick you up from school. The one who taught us there are greater things above us.

"You are my daughter. You have to be strong! When someone cannot make the call, you do the call." He said one day, to me.

How about my mother? Yes, the one you called Nini. The one who dedicated all her life for her family and her children's family. The one you can always count on when I am not around. The one who cooks you delicious food just like how she cooked for me when I was your age. The one who told you to get a bath, screaming just like what she did to me back then.

"Jadi perempuan itu, harus punya mental daging. Bukan mental tempe yang gampang dikuyo-kuyo dan diremek-remek. Kalau punya pacar, bayar sendiri. Kalau bisa, kamu yang bayarin. Tunjukkin kalau kamu punya harga diri, bukan perempuan kacangan yang gampang dikasih-kasih" She said to me when I was a child.

Can you close your eyes and imagine your life without them? 
Trust me, 
I know the feeling and it is not nice. 

Having grannies are all about having your super heroes come to life.
The place you can run to when you hate your parents. Yes, it happens sometimes right?
The all-you-can-have buffet when your parents do not give what you want. Right?
The one who sneakily bought you Fox candies, donuts or Slurpee when I am not around. Right?
*smile*

Someday, they will only be memories you can only remember. 
And by that time, you will realise how grateful you are for having the chance to have grannies. 





You and Aki

Nini and her sister



Malicca's snack box



Walaupun sebenernya Titan udah dapet snack pagi dan lunch di sekolah, sebagai program penyesuaian berat badan (baca: usaha biar berat badan naik) aku selalu bawain dia snack khusus untuk dimakan selama perjalanan pulang naik school bus. Dulu, snacknya suka dimintain sama anak-anak lain. Karena itu aku suka bawain agak banyak atau potongan yang lebih kecil untuk teman-temannya itu. Tapi sekarang, kalau denger ceritanya sih katanya udah jarang dimintain. Kalaupun iya, pasti jadi tukeran makanan.

Good boy! :)

Dulu-dulu, snack box Titan isinya cuma roti tawar isi berbagai selai atau telur atau siomay frozen yang tentunya sudah dihangatkan paginya. Beberapa waktu terakhir ini, agak lebih pengen usaha bisa bawain yang lucu-lucu. Walau kadang, enggak semuanya dimakan sih. Pernah aku bawain petite biskuit yang dibuat dari biskuit Ritz, cheese cubesnya The Laughing Cow plus raspberry on the top. Semuanya disusun seperti menara trus ditusuk pakai tusuk gigi yang ditempel bendera kecil. Eh, ... gak dimakan aja loh! Kan kan, akhirnya emaknya ini deh yang menggendut dan jadi memamah biak.

Setelah beberapa hari 'ngambek' gak mau bikin macem-macem, beberapa hari ini 'kumat' lagi pengen bikin yang lucu-lucu. Lumayan, bisa konsisten selama seminggu.

Menu pertama, french toast dan strawberry with salted caramel sauce dip.
Menu ke dua, roti gulung goreng isi sosis + mozarella, buah pepaya & Fruity Loops
Menu ke tiga, roti pizza panggang tabur keju, bonus sosis goreng dan buah pear.
Menu ke empat, panekoek isi nutella, selai strawberry + buah pear dan Fruity Loops.
Semuanya plus susu coklat kecil

Bismillah, semoga semuanya masuk ke perut, ke pembuluh darah, ke organ-organ penting, ke otak, bisa jadi anak sehat dan pintar ya, Nak. Insya Allah halal :)

Kalau bebikinan bekal gini, sebenarnya aku jadi ingat dulu waktu kecil si mamah selalu 'niat' bawain aku bekal ke sekolah. Karena mamah selalu bangun pagi, minimal isi snack box aku tuh panekoek gulung isi vla coklat. Yummmmm! Kalau lagi rajin, suka dibikinin dari malam sebelumnya apakah itu lontong, pastel, panada, kroket, macaroni schotel goreng atau donat. So, yeah ... preparing Titan's snack box is a kind of reminiscing the wonderful moments of my childhood that I try to reflect on Titan's.

*Pastel heart*

Thursday, November 21, 2013

Looking through

Who are the significant people in your kid's life?
Who runs the house according to their eyes?
How do they see you?

Well, despite of what they say, we can actually look through their perception through their drawings.

I did not pay attention in the first place. But then I kind of see the same pattern every time Titan draw our family portrait. Then I browse and browse and browse about how to interpret children's drawings.

Do you see what I see?






I think, I dominate his life. And I do not know whether it is good or bad. As you can see, I always be the biggest figure amongst the rest of the family. Even though I was drawn alone,  he always put me the crown and sat me on a throne. But I love the fact that he always draw himself beside me *pastel heart*




Wednesday, November 20, 2013

To my satellites

To your sister, I am her Earth. 
To you, I am your Saturn.
The mother nature says you both are circling around me. 
But in fact, you two are my gravities. 
That keep me on my orbital lapse, 
and live. 

Together we cruise the universe. 





Tuesday, November 12, 2013

To my children

Most people don't want to admit it, but face it: we all grow up to be like our parents, in one way or another. This is very true.

To my children, don't get too hard on your Bunda yah.
And you two should read this :)


Sunday, November 10, 2013

Bunda Ikutan Sekolah

Belajar dari pengalaman tahun lalu, paling enggak ada dua event di sekolah Titan yang memerlukan bantuan orang tua untuk ikutan kontribusi. Pertama yaitu multicultural week event dan yang ke dua yaitu bussiness day event. Dua-duanya di kuartal genap, jadi bisa dibilang paling enggak enam bulan sekali lah ibu-ibu atau bapak-bapaknya harus ikutan rempong dengan kegiatan anak-anak ini.

Multicultural week adalah event besar yang paling banyak membutuhkan bantuan kordinasi orang tua atau bahkan hands-on langsung untuk kelangsungan acara. Karena event ini memang bener-bener berlangsung selama seminggu. Dimulai dengan hari pertama yang dimulai dengan touring ke kelas lain (ceritanya jalan-jalan keliling Indonesia atau keliling dunia) dimana masing-masing kelas sudah siap dengan tema masing-masing. Iya, salut sama guru-gurunya yang sudah menyiapkan segala sesuatunya. Hari ke dua, acara biasanya difokuskan di kelas masing-masing dengan memanggil guest speaker yang berbicara tentang tema daerah kelas tersebut. Selain itu, juga ada potluck makanan khas daerah, jadi setiap anak bisa mencicipi makanan khas daerah masing-masing. Rangkaian acara multicultural week ini biasanya ditutup dengan performance anak-anak dan exhibition.

Tahun lalu, aku masih Shipa (sekolah high scope indonesia parents association) newbie, jadi tugasnya enggak terlalu berat. Cuma disuruh ambil kue yang sudah dipesan di pasar. Yeay! Segeralah kukirim abang ojek untuk jemput kue talam dan pudding mangga, karena saat itu kebetulan kelasnya Titan kebagian negara Thailand. Soal kostum performance, Alhamdulillah sudah dibantu sama ibu kordinator kelas *senyum lebar*

Sawadikaa!

Kira-kira enam bulan kemudian, hadirlah event yang ke dua; business day dimana event ini merupakan role play kelas menjadi sebuah perusahaan. Tahun lalu, temanya adalah Summer. Titan kebagian untuk menjual makanan yang segar-segar. Biar enggak terlalu repot, akhirnya aku memutuskan untuk membuat puding saja. Itupun bikin packagingnya dibantuin sama temen-temen di kantor, hehehe. Lumayan laku, cuma sisa 3 dari 20 gelas pudding yang disiapkan. Perusahaan anak-anak ini ternyata mengalami keuntungan besar. Seneng deh, mereka sampai bisa main ke Lollipop di Gandaria City, pesan Pizza delivery ke sekolah (ih, gaya banget deh) dan masing-masing masih bisa membawa pulang uang tunai sebesar dua puluh ribu rupiah sebagai sisa keuntungan. Seru yaaa! Walaupun yang beli ya... para orang tua di kelas juga sih hahaha. Tapi lucu aja melihat antusias mereka. Titan juga cerita, karena puddingnya sisa tiga gelas dan pengunjung enggak juga membeli sampai sore, akhirnya dia berinisiatif untuk menjajakan dagangannya keliling-keliling sampai akhirnya dagangannya habis hahaha....

Cocktail Pudding

The Summer Fun company dessert section

Nnnah, tahun ini, dalam rangka event multicultural week aku kedapetan tugas untuk menghias meja display makanan daerah Aceh. Yang ternyat, ...  agak susah juga ya. Enggak terlalu familiar dengan makanan dan pernak-pernik Aceh. Orang tua yang lain juga sibuk ngurusin sewa kostum, fitting kostum dan bolak-balik permak yang kebesaran atau kekecilan. Dan bukan cuma para orang tua aja, anak-anak juga sibuk nyiapin performance mereka. Sudah beberapa bulan ini lagu Bungong Jeumpa berkumandang di rumah. Juga tepukan-tepukan tari Saman. Preferensi gambar Titan juga bergeser, dari yang tadinya suka gambar rumah Kakek UP jadi suka gambar rumah panggung khas Aceh hihihi.

Di hari Minggu yang indah ini, saat anak-anak masih asyik terlelap akhirnya aku bisa mencicil pernak-pernik yang dibutuhin di meja display nanti. Semoga aja event yang bakal digelar lima hari lagi bisa sukses. Doain ya!

Bendera Es Timun

Aceh by K1/B

The display amenities 

Rumah acak-acakan, tapi hati senang

The 'D' day
Performancenya sendiri malah kelupaan difoto saking terkesimanya :)
Kita tunggu foto dan DVD dari sekolah aja yaaa :)




before bed time

One night, when baby luna was already sleeping, you and I had this conversation.

How's your day, malicca?

Just fine. Oh, ... what are your three happiness today, Bunda?

Hmmm... I am happy because you hugged me soon as I opened up the car's door as I got back from the office. I am happy because I am full, I ate a lot on lunch and dinner. And finally, I tried the famous Cronuts!  What are your three happiness?

Oh, I am happy because you hugged me too! I am happy because I have no unfinished worksheets today. Yeay! I am happy because on PDR I made masjid Baitul Rahman with math materials in math center.

O, really? that was what you did on PDR?

Yes, Bunda. I made it with the blocks with Aria and Revatta.

Do you like your school?

Yes, I love my school.

Do you like going to school everyday?

Ah la la la la laaaa ... Nnnnoooooo hahahahaha

Why you don't like it?

Oooowh because the worksheets are soooo many, I have 3 unfinished worksheets.

Then if you can build your own school, how would you like it to be?

I want to build a school that has only PDR and PDR and PDR and PDR only. No veggies on lunch. Hahahaha ... that sounds fun, right?

Yes, that sounds fun.

But then muridnya would all be stupid. Cannot count, cannot read hahahaha

Do you think so?

Yes I think so. Look Bunda, the sky is so dark outside.

Yea... can you imagine the world without the sun? Can you imagine you have to go to school in dark like this? Can you imagine if there was no sunlight. No flower means no fruits. No grass means the cow cannot eat. Then the cows will die. No cheese, your favourite food. No chicken means no eggs. No rice means no nasi goreng, your favourite food too.

Oh nooo ... then we will die too!

*just a random chat before bed, a thing I love love love doing it*

PDR:
Plan - Do - Review, High Scope's teaching credo as you can read here 


To my little artist

Titan suka sekali menggambar.
Dari dulu. Beberapa koleksi gambarnya bisa dilihat di sini.
Tapi kalau ditanya mau les apa enggak, jawabnya selalu "Enggak mau Nda, Titan kan udah bisa gambar."

Oke, deh!

Gambar pertama dia adalah obat nyamuk yang muter-muter dikasih roda dan dinamain 'Mobil Obat Nyamuk'.Untungnya, anaknya enggak suka coret-coret dinding. Walaupun dulu aku punya cita-cita ingin mempersembahkan satu dinding khusus yang bisa dia coret-coret trus nanti aku cat pakai cat bening supaya enggak kotor.

Tapi, kejadiannya lain. Karena baru tahun ini, setelah 6 tahun rumah ini berdiri dan dihuni, akhirnya lantai atas yang memang direncanakan jadi ruang bermain baru benar-benar officially kejadian. Tadinya, boro-boro ditidurin, diinjek lantainya aja enggak seminggu sekali. So, let alone of having his personal paraphernalia wall, kamar aja masih barengan di bawah :)

Karena itu, baru tahun inilah akhirnya kejadian Titan punya personal display wall sendiri. Dia seneng sekali. Dan bingung karena banyak yang mau dia tempel tapi spacenya cuma cukup untuk 8 display.

Melihat ini, aku jadi kepikiran untuk bikinin dia mini exhibition. Aku bisa bikinin undangan lucu-lucu untuk mengundang keluarga dan kerabat dekat sementara Titan mempersiapkan karyanya yang lebih bertema. Trus nanti kita kumpul di halaman belakang pakai tikar, dan karyanya digantung di tali jemuran. Trus nanti Titan bikin opening speech, terus menjelaskan masing-masing karyanya. Tentang cara buatnya, apa materinya, latar belakang ceritanya.

Ah, lucu!
Mau enggak ya, anaknya? Emaknya ini asyik-asyiiiik aja ngayal Hahaha!



Wednesday, November 06, 2013






I loved my colour tone that day. But what I loved more was; for what I did.

Yes, I resigned for the second time for the same reason: to set up a new career at home while freelancing. Why the same reason? Well, sometimes you just have to try and reviewed your decision again and again to know which decision suits you best. 

The first time I resigned from the giant multinational company Leo Burnett, it gave a little residue whether it was the right decision or not. Yet I tried to be a freelancer for four months and then decided to get hired for a permanent position a few months later. Of course, under the circumstances I thought I could deal with: 15 minutes distance from the house and school so I can easily get here and there, ... and well paid.

But apparently, a few things are only beautiful as a concept. Not in practice.

I have learnt that working is not only about getting money or fulfilling your passion. Yes it has to be on the checklists, but there is a thing beyond that. The feeling of how you can be useful to your beloved ones.  And the reason of my resignation is more of how I can be more useful at this moment for my family. And at this very moment, I feel that I can be more useful at home.

Today, as I gave the resignation letter, I felt ... relieved. Like it was the right thing. And after that, I did a creative review with the account service department and thought it was my best (and maybe my last) internal presentation during my working days in the company. I felt so alive, no burden, I cut whatever they say with buts. Then it makes me wonder how I love this field, being a creative in an advertising agency. The soul-free feeling, way from office politics. The perpetual dreamer who loves to be 'puk-puk' and easily got amused and bribed with snacks or comfort foods (well, all kinds of foods can actually comfort us). The loud voices and music bangs. A drink that eventually seal the day or a winning. 

Yes, I kind of miss that. And I have been missing all that.

This little child in me doesn't want to get to work without playing anymore. Doesn't want to hold-up anymore.And I believe I have become too silencio.  I have become a mature adult - a thing that creative advertising agencies forbid to have in their list.

I might be aging. But today, I choose to play. To just stop and narrow down options in order to have another one wide opened.

Bismillah. 

Let's cut the crap from the question of Which Mom Are You?

A few years back, social media was being fussy about working mom versus stay at home home. What a nonsense brag! Since I went through ...